6 Haziran, 2022

Nane Yağı ve Merak Edilenler

Aromatik bitkiler arasında bulunan nane tarihi çağlardan beri kullanılmakta olan bir bitkidir. Çok sayıda faydası olduğu bilinen nanenin kullanım yöntemlerinden birisi yağ olarak kullanımıdır. Nane yağının ne olduğu, nasıl üretildiği ve faydalarının öğrenilmesi doğru kullanımı da beraberinde getirir.

Nane Yağı Nedir?

Cilt ve saça faydalarıyla son zamanlarda isminden sıkça söz ettiren nane yağı nane bitkisinin yapraklarının kullanılmasıyla üretilen bir yağdır. Nane yapraklarının mentol içeriğine sahip olmasından dolayı nane yağıda mentol içerikli ve ferahlatıcı özelliğe sahiptir.



Nane Yağı Ne İşe Yarar?

Distilasyon yöntemi ile elde edilen nane yağı ağız kokusunun engellenmesini sağlar. Ayrıca alerji nedeniyle kaşıntı yaşanan ciltlerde kaşıntının ortadan kalkmasına yardımcı olur. 0 saf olan bu yağ antimikrobiyal özelliğe sahiptir ve bu sayede vücut direncinin artarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Kan dolaşımına olumlu yönde etki eden nane yağının baş ağrısının dindirilmesi için kullanılması da mümkündür.

Mentol içeren nane yağı yüksek ateşin düşürülmesinde de etkilidir. Bu nedenle soğuk algınlığına bağlı olan yüksek ateş problemlerinde sıklıkla kullanılır. Cildin temizlenmesini ve canlı görünüm kazanmasını sağlar. Nane yağının kaslara sürülmesi sayesinde kas ağrıları ortadan kalkar. Bunu da mentol içermesi ve kasları yumuşatması ile sağlar. Bronşit, astım ve sinüzit gibi solunum yolu rahatsızlıklarından mentol içeriği nedeniyle nane yağından yararlanılabilir. 

Nane Yağı Nasıl Yapılır?

Nane yağı distilasyon yönetimiyle gerçekleşir, damıtma olarak da adlandırılan bu yöntemde nane yapraklarının ısıtılmasıyla nane neminden yağın elde edilmesi sağlanır. Üretilen nane yağı 0 saf olan bir üründür. Distilasyon yöntemiyle üretimi gerçekleştirilen bu yağın kullanımı Mısır, Roma ve Yunan tarihine kadar dayanır. Günümüzde de tıp alanında dünya çapında kullanılmaya devam eden bir yağdır.



Nane Yağı Nasıl Kullanılır?

Nane yağının kullanımı, kullanılacak yere ve kullanım amacına göre farklılık gösterir. Sivilce, akne ve diğer cilt problemlerinden kurtulmak için kullanılmak istendiğinde direkt olarak ilgili bölgeye sürülerek kullanılabilir. Bu esnada cilde masaj yapılması da gerekir.

Ağız kokusu olanlar, mide bulantısı yaşayanlar ve hazımsızlık sorunuyla mücadele edenler ise nane yağını 1 bardak suyun içerisine 1-2 damla damlatmak suretiyle içebilirler. Baş ağrısından kurtulmak isteyen kişiler ise yağı alınlarına masaj yaparak sürebilirler ve masajın ardından kısa süre içerisinde yaşadıkları ağrılardan kurtulabilirler.

Güneş yanığı problemi alan kişiler yağı, Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak yanık olan bölgelerine sürebilirler. Saçlarında kepek bulunan kadın ve erkekler ise yağı şampuanlarına katarak kepek sorunlarına çözüm bulabilirler.

Cildi nemlendirme özelliği olan yağ kuru ciltler için nemlendirici olarak da tercih edilebilir. Ancak yağın ciltte kullanılacağı zaman seyreltilmesi gerekir. Seyreltilmeden kullanıldığı durumlarda cildin tahriş olmasına neden olması mümkündür.

Nane Yağı Saça Nerelerde Kullanılır?

Aromatik bitkilerden olan nanenin yapraklarının kullanılmasıyla yapılan nane yağı saçta kullanılabilen bitkisel yağdır. Saç köklerinde, saç tellerinde ve saç derisinde bu yağın kullanılması mümkündür. Saçta bu yağ şampuan içerisine 1-2 damla damlatılabileceği gibi doğrudan saça temas etmesi sağlanarak da kullanılabilir.

Nane Yağı Saça Faydaları

Nane yağının saçta kullanımı oldukça yaygındır. Bunda yağın saçlar için oldukça faydasının olması etkilidir. Nane yağının saça faydalarından bazıları şunlardır;

  • Hasar görmüş saçların iyileşmesini sağlar.
  • Mentol içeriği sayesinde saç ve saç derisinin ferahlayarak canlılık kazanmasına yardımcı olur.
  • Saçta dökülme, kırılma ve yıpranma problemlerini ortadan kaldırır.
  • Kepeğin azalmasında ve ortadan kalkmasında etkilidir.

Yağın saça sağladığı faydalardan yararlanmak için satın alınan yağın şampuan içerisine 1-2 damla damlatılması veya doğrudan saça masaj yapılarak uygulanması gerekir. Bu sayede fayda sağlamak mümkündür.



Nane Yağı Saç Çıkarır Mı?

Aromatik nane yağı saç derisinin temizlenmesinde etkilidir. Temizlenen saç derisi sayesinde deri üzerinde bulunan saç kökleri nefes alır. Böylelikle yeni saçların çıkmasına da etki edebilir. Ancak direkt olarak nane yağını saç çıkarıyor diye belirtmek oldukça güçtür.

Çünkü saç döküm problemlerinin başladığı saçlarda yeni tellerin çıkması yağın kullanımıyla da mümkün olmayabilir. Ancak saçların güçlenmesi, kırılma ve kepek problemlerinin olmaması için nane yağının kullanılması önerilir.

Nane Yağı Cilde Faydaları

Nane yağının cilde faydaları oldukça fazladır. En önemli faydası ciltte ortaya çıkan leke, kızarıklık ve egzama sorunlarına çözüm bulmasıdır. Ciltte bulunan kızarıklık veya lekelere yağın seyreltilerek sürülmesi ile kısa sürede kızarıklık ve lekelerin ortadan kalktığı görülür. Yağ antiseptik özelliğe sahiptir ve bu sayede mikropların ortadan kalkmasını sağlar. Ciltteki mikropların ortadan kalkmasına bağlı olarak da akne ve sivilce sorunlarının yaşanma oranı düşer.

Cildin beslenmesine yardımcı olur. Yağ sayesinde beslenen cilt ise daha parlak ve canlı görünüme kavuşur. Ancak bu yağın saf olması güçlü etkiye sahip olmasına neden olur. Bunun için yağın ciltte kullanılmadan önce seyreltilmesi gerekir. Aksi takdirde yağın kullanıldığı bölgelerde tahriş problemleri ortaya çıkabilir.  

İlgili Ürünler