Image
1 Nisan, 2022

Lavanta Yağı ve Merak Edilenler

Çiçek türleri arasında ayrı bir yeri olan lavanta, oldukça ferahlatıcı kokusuyla dikkat çeker. Akdeniz ikliminin etkin olduğu bölgelerde yetişir. 20 türü bulunan bir bitkidir. Ülkemizde de yetişimi yapılıyor. Temmuz-Ağustos ayları geldiğinde dalından toplanan lavanta, çoğu zaman yağ üretimlerinde kullanılır.

Farklı şekillerde ve farklı alanlarda kullanılır. Uzun yıllardan beri kullanılan yağlardan biri olması, birçok alanda bu mucizeden faydalanılmasına neden olmuştur. Vücudunuza mucizevi etkileri olan lavantanın ne işe yaradığı ve nasıl yapıldığı hakkında gerekli bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.



Lavanta Yağı Nedir?

Faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla olan lavanta yağı, 4000 yıldan daha uzun bir süredir hayatımızdadır. Hem ilaç sektöründe hem de kozmetik alanında kullanılır. Yağın elde edilmesini sağlayan en etkili yöntem, distilasyon yöntemidir.

Genelde bu yöntem üzerinden hazırlanması, yağın doğal yapısının bozulmaması içindir. Aromaterapi yağlarından biridir. Hem cildinize uygulayabilir hem de ağız yoluyla kullanım yapabilirsiniz. Özellikle de genç cilt yapısına ulaşmanızı sağlayacak kadar etkilidir. Sakinleştirici özelliğinin baskın olması, evlerimizin bir köşesinde mutlaka yer edinmesine yol açmıştır.

Lavanta Yağının Ne İşe Yarar?

Lavanta yağı, tahmin edemeyeceğiniz kadar fazla işe yarar. Özellikle de saç ve cilt konusunda çok fazla tercih edilir. Birçok alanda işinize yarayacak olan lavantanın kullanım alanı oldukça geniştir. Uzmanlar, birçok sorun karşısında bu yağın kullanımını önermektedirler.

Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?

Bu yağ, son derece özel bir işlem sonrasında elde edilir. Bu işlemin adı ise distilasyondur. Distilasyon yönteminde lavantadan elden edilen ürün son derece doğaldır. Bundan dolayı saf haliyle kullanımı hakkında çok dikkatli olunması gerekir. Çiçeğin yaprakları kullanıldığında mükemmel bir yağ ortaya çıkar.

Yapraklar için kurutma tekniği yapılır. Burada amaç, elde edilecek olan miktarın daha fazla artmasını sağlamaktır. Aynı zamanda eski bir yöntem uygulanıyor olmasında rağmen gayet sağlıklı bir ürü elde edilir. Lavanta yağının modern hayatta da kullanılıyor olması, bizlere doğanın mucize dolu olduğunun bir göstergesidir.



Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir?

Lavanta yağlarının faydaları şunlardır:

  • Stresi azaltır.
  • Uykusuzluğu giderir.
  • Baş ağrılarınızın hafiflemesini sağlar.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Dudak koruyucudur.
  • Mide bulantısının yatışmasını sağlar.
  • Kas ağrılarınızı dindirir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarına faydalıdır.
  • Boğaz ağrısını dindirir.
  • Tansiyon düşürmeye birebirdir.
  • Kan basıncı düşürücüdür.
  • Doğal bir ağrı kesicidir.
  • Tüm cilt problemleri için faydalıdır.
  • Solunum problemlerinizi yok eder.
  • Sakinleştirir.

Bunlar lavanta yağının faydaları arasında yer alır.

Lavanta Yağı Saça Faydaları

Saç dökülmelerinin durmasını sağlar. Özellikle de erkeklerde meydana gelen saç dökülmelerine karşı oldukça etkilidir.

Saçkırana iyi gelir. Bitlenme gibi tehlikeli durumlara karşı önlem alır. Bu sayede bit gibi ciddi bir sorundan kurtulabilirsiniz. Kepeği yok etme konusunda çok başarılıdır. Aynı zamanda yeni saçların çıkmasını sağlar. Saç uzamasına yardımcı olur. Derinin beslenmesini sağlar.

Lavanta Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Uzmanlar, bu yağın saf halde olmasından dolayı direk kullanımını önermemektedirler. Bundan dolayı lavanta yağının içerisine farklı yağları eklemeniz önerilir. Bu şekilde karışımı daha hafif bir hale getirmiş olursunuz.

Hatta dilerseniz suyla da karışım sağlayabilirsiniz. 1 su bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı lavanta koyabilirsiniz. Karışımı 10 dakika kaynatınız. Saçlarınızı su ve şampuanla yıkayıp ardından yağı sürünüz. Banyo yaptıktan sonra her zaman bunu uygulayabilirsiniz.

Lavanta Yağı Cilde Faydaları Nelerdir?

Yaşlanmanın geciktirilmesine yardım eder. Aynı zamanda kırışıklık problemlerine iyi gelir. Yara ve yanık gibi izleri yok eder. Sedef hastalığı ve egzama başta olmak üzere birçok cilt hastalıklarına iyi gelir.

Aknelerin ve sivilcelerin yok olmasını sağlar. Daha parlak, canlı ve temiz bir yüzünüz olmasına yardımcı olur. İnanılmaz derecede bir cilt güzelliği sağlar. Bedeninizin rahatlamasını ve nemli kalmasını sağlayarak canlı görüntünüzü her zaman korur.



Lavanta Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Seyreltme uygulanmadan kullanılmaması önerilir. Cilde uygulanacağı zaman sorunlu bölgeye sürülür ve ardından masaj yapılır.

Lavanta yağının ne olduğu, nasıl yapıldığı ve hangi alanlarda kullanıldığı yukarıda anlatılmıştır. Yağdan büyük oranda yararlanılır. Hatta bazı insanlar özellikle bu yağı kullanarak birçok problemle baş edebiliyorlar.

Lavantanın ünü çok geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Oldukça eski zamanlardan beri kullanılmakta olan bu özel madde, aslında bitkilerin ne kadar değerli olduğunu gösterir. Etkisi küçümsenmeyecek kadar fazla olan yağ ürünleri, aynı zamanda özel bir koku yayılımına da sahiptir. Bu bitkiden yayılan koku, insan için bir nevi meditasyon görevi görür. Oldukça rahatlatıcı ve sinir yatıştırıcıdır.

Ağızla kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. Ama yine de sadece cilt ve saç üzerinde uygulanması daha sağlıklı olanıdır. Bu ürünle kendinize çeşitli maskeler hazırlayabilirsiniz. Zaten tek başına kullanılması uygun görülmez. Doğrudan temas yapılması sonucunda birtakım tahrişler oluşabilir.

Bundan kaçınmak için maske tariflerine bakabilirsiniz. İhtiyacınıza yönelik bir maske hazırlamak için birçok öneri vardır. İnternetten bakarak tariflerini alabilirsiniz. Yan etkisi kesinlikle yoktur. Eski dönemlerden beri kullanılması tavsiye edilir. Özellikle de distilasyon yöntemiyle hazırlanan yağlara daha ayrı bir ilgi gösterilir.

İlgili Ürünler