6 Haziran, 2022

Ardıç Yağı ve Merak Edilenler

Ardıç ağacı, iğne yapraklı ve servigiller ailesinden olan bir bitki türüdür. Ardıç ağacının meyveleri, Orta Çağ döneminden bu yana şifa kaynakları olarak kullanılıyor. Bir dönem Avrupa’da yaygın olarak görülen veba hastalığına çare ardıç meyvelerinde bulunmuştur. Ardıç yağı günümüzde birçok hastalığın tedavisinde doğal ürün olarak kullanılıyor. En büyük özelliği vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırmasıdır.



Ardıç Yağı Nedir?

Ardıç ağacı meyvelerinden 0 doğal ve saf ürün olarak üretilen ardıç yağı, birçok alanda şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Ardıç ağacının meyveleri şifa deposu olduğu için veba hastalığına iyi geliyor.

Özel işlemlerle yağı çıkartılan bitki, güzel kokusu ile geleneksel tıp ve aşçılık alanında kullanılmaya başlamıştır. Ardıç yağı, insanların yaşadıkları birçok rahatsızlıklarda şifalı saf bitki yağı olarak kullanılıyor. Alternatif tıp alanında, cilt hastalıkları, hazımsızlık, mide rahatsızlıkları, romatizmal hastalıklar gibi birçok sorunun çözümünde kullanılan ve faydası görülen üründür.


Ardıç Yağı Nasıl Yapılır?

Ardıç yağı, geleneksel tıp alanında olduğu gibi kozmetik alanda da yaygın olarak kullanılan bitki yağları arasında yer alıyor. Cilt ve saçlara daha faydalı olduğu bilindiği için ardıç yağı sabun ve şampuan yapımında kullanılıyor. Ardıç yağı, Distilasyon işlemi ile yapılıyor ve inceltme yapıldıktan sonra kullanılıyor.

Ardıç yağı elde etmek için ardıç ağacı tohumları toplanır. Distilasyon yöntemi ile yapıldığı için evde yapma imkanı yoktur. Olgunlaşmış olan ardıç meyveleri su buharı ile damıtılır. Damıtma işlemi ile uçucu yağ elde edilir.

Ardıç yağı genelde renksiz olsa da bazen kahverengi, sarı ya da yeşile çalan renk çeşitlerinde de oluşabiliyor. Yağ üretimi yapıldıktan sonra seyreltme işlemine tabi tutulur ve kullanıldığında cilt üzerinde tahriş yapmaması sağlanır. Seyreltilmeden kullanıldığında tahrişe neden olabiliyor.



Ardıç Yağı Nasıl Kullanılır?

Ardıç yağı şifa kaynağıdır ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Çeşitli kremlerin yapımında kullanılmak için distilasyon yöntemi ile ardıç bitkilerinden yağ çıkartılıyor. Krem yapımında kullanılırken içerisine farklı bitkisel yağlarda katılarak zenginleştiriliyor.

Romatizmal hastalıklar için iyi gelen krem ürünlerinde kullanılan ardıç yağı, ağrı kesici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ağrı olan bölgelere masaj yapılarak sürülür ve bu uygulama günde iki defa yapılır. Ardıç yağı sürülen bölge streç ile sarıldığında daha hızlı ve iyi etki gösteriyor.


Ardıç Yağı Nerelerde Kullanılır?

Ardıç yağının birçok faydası olduğu biliniyor. Kullanım alanları da oldukça geniştir. Kozmetik ve geleneksel tıp alanında en çok kullanılan bitkisel yağ ürünüdür. Sağlık için masaj yağı ya da krem ürünü olarak kullanılır. Ardıç yağı 3 farklı şekilde kullanılabiliyor.

  • Dahili kullanım,
  • Burun yoluyla kullanım,
  • Haricen kullanım,

Ardıç yağı dahili kullanımı, su ile birlikte içilerek ya da bir adet kesme şeker üzerine damlatarak günde üç defa kullanılabilir. Burun yoluyla kullanım için pamuk üzerine ardıç yağı damlatılır ve pamuk parçaları burun deliklerine yerleştirilerek 15 dakika bekletilir. Burundan nefes alma yöntemi ile uçucu özelliğe sahip olan yağ içe çekilir. Haricen kullanım ise ağrıyan bölgelere sürülerek kullanılmasıdır.


Ardıç Yağı Faydaları Nelerdir?

Orta Çağ Avrupa’sında veba hastalığının tedavisinde kullanılan ardıç meyvelerinin yağı çıkartılarak birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Ardıç yağı faydaları şunlardır.

  • Mide rahatsızlıkları,
  • Uyku problemleri,
  • Cilt sorunları,
  • Hazımsızlık,
  • Romatizma ağrıları,
  • Yaraların hızlı iyileşmesi,

Ardıç yağı herhangi bir katkı maddesi içermediği için sağlık alanında rahatlıkla kullanılabiliyor. Spor yaralanmaları olarak bilinen burkulma, incinme, ezilme gibi durumlarda da masaj yapılarak kullanıldığında iyileşmenin hızlanmasını sağlıyor. Faydanın görülebilmesi için günde 2 ya da 3 defa kullanmak gerekiyor.




Ardıç Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Ardıç yağı antiseptik özelliğe sahiptir ve saç derisinde meydana gelen cilt rahatsızlıklarının tedavilerinde kullanılır. Saça faydalı olduğu için sabun ve şampuan yapımında kullanılıyor. Saç diplerinde biriken yağ tabakasının temizlenmesini ve saç tellerinin güçlenmesini, kolay şekil almasını sağlar. Saç diplerinin hava almasını sağladığı için saç köklerinin güçlenmesini ve dökülmelerin önlenmesini de sağlar. Saç için kullanılacağı zaman ardıç yağını tek başına değil diğer yağ çeşitleri ile birlikte kullanmak daha faydalı olacaktır. Saçları faydalı olabilmesi ve saç derisindeki kepek, pullanma gibi sorunların giderilmesi için 10 damla ardıç yağı, 3 kaşık jojoba yağı karıştırılarak masaj yaparak kullanılır. Saça uygulandıktan sonra 30 dakika bekletilir ve şampuan ile iyice yıkanır. Bu saçların güçlenmesini, kepeğin önlenmesini sağlayacaktır.


Ardıç Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Cilde sağladığı faydalardan dolayı birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Ardıç yağı, ciltte oluşan lekelerin giderilmesini, cildin daha pürüzsüz olmasını sağlar. Cilt üzerine masaj yaparak uygulandığında cildin nem oranının dengelenmesini sağlar. Ardıç yağı cilt altında biriken toksinlerin dışarıya atılmasını sağlar.

Cilt maskesi olarak kullanıldığında cildin sıkılaşmasını sağlar ve cilt üzerindeki gözeneklerin, çukurlukların görünmesini önler. Yağlı ciltlere çok iyi gelmekte, siyah nokta temizleyicisi olarak kullanılmaktadır. Ardıç yağı cilt üzerine direk dökülerek masaj yapıldığında alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Önce küçük bölge testleri yapılarak kullanılmalıdır.

İlgili Ürünler